APRÍL A WELLINGTON

Inšpiráciou na toto jedlo mi bola oslava narodenín v našom dome. Chcelo to výnimočné a chutné jedlo. A takým práve wellington z bravčovej panenky je. Odporúčam k nemu zemiakové pyré alebo pečené zemiačiky a rozhodne suché biele víno. Ideálne náš Rizling rýnsky. 

Čítať viac
1002 Zobrazenia

MAREC A RISOTTO BIANCO

Po dvoch parádnych mäsitých receptoch, som sa rozhodla pre vege marec. Vybrala som recept, do ktorého neodmysliteľne patrí biele víno. Rizoto! Sú len dva typy rizota. To škôlkarske s kukuricou, hráškom, mrkvou a kôpkou eidamu na vrchu a potom tu je talianske krémové rizoto, ktoré úžasne mľaská a fantasticky sa zapíja bielym vínom. A keďže ja vám vyberám recepty, ku ktorým sa hodí naše víno, to škôlkarske necháme tentokrát bokom.

Čítať viac
Vinárova žena
622 Zobrazenia

Február a Bœuf bourguignon

Ozvláštnime si pochmúrny február týmto famóznym kulinárskym jedlom a doma budete na 100% za hviezdu!   Tento recept je francúzska klasika. Na internete aj v kuchárskych knihách som našla rôzne varianty, ako pripraviť toto jedlo. ... a aj veľa hádok Francúzov, ktorí sú zúriví, ak vidia, že ste si dovolili do receptu pridať niečo, čo tam oni nedávajú. ;)

Čítať viac
Vinárova žena
2476 Zobrazenia

Január a Lasagne á la Bolognese

Prečo vám chcem predstaviť tento recept ako prvý v Novom roku? Viaže sa k nemu smiešny príbeh a veľká dávka sentimentu. Lasagne á la Bolognese bolo prvé jedlo, ktoré som uvarila ako pani mladomanželka Zelisková. Moje zručnosti s varením boli toho času veľmi chabé. Keďže v kuchyni bolo všetko nové, vrátane ostrých nožov, rovno pri krájaní cibule som si dorezala prst. A tak som utekala k maminke a posťažovala sa jej, ako mi to nejde. Domov som sa vrátila odhodlaná, že to zvládnem. A zvládla! Odvtedy patrí toto jedlo medzi naše najobľúbenejšie.

Čítať viac
Vinárova žena
1269 Zobrazenia

Toto sme my, vitajte u nás

Vitajte u nás všetci milí ľudkovia. Dovoľte nám predstaviť sa, nech viete, u koho ste sa ocitli.

Čítať viac
VINÁROVA ŽENA
3345 Zobrazenia

TOKAJSKÉ DOBRODRUŽSTVÁ

Spoznali sme nový vinohradnícky kraj. Najzaujímavejšie na tomto kraji je fakt, že sa tu smú pestovať výlučne tri odrody – Furmint, Lipovina a Muškát žltý. Vďaka tomuto má Tokaj svoju silnú tvár.

Čítať viac
Vinárova žena
2254 Zobrazenia

Kváskový chlieb Vinárovej ženy

Predtým než sa pustíme do zarábania rozkvasu a kecoch o autolýze... Môj prístup ku kváskovaniu je veľmi kamošský. Už som to viackrát spomenula, že veľmi nemám rada, keď sa z kváskovania robí veda, čo zbytočne odrádza mnohých pustiť sa do toho. Ja som si zjednodušila všetko, čo sa dalo a chlebíky sú aj tak úžasné... Nepotrebujem predbiehanie, kto robí najlepšie a najkrajšie chleby. Najdôležitejšie pre mňa je, že dávam rodine zdravšiu formu pečiva.

Čítať viac
Vinárova žena
27365 Zobrazenia

Sviatočný punč Vinárovej ženy

Voňavý punč a čerstvý chlieb. To sú dve veci, na ktoré vždy zlákame našu návštevu cez sviatky. Mnohí sú totiž už prejedení a nič nechcú. No týmto dvom veciam neodolajú. Ak chcete zažiariť aj vy s originálnym punčom, nazrite na môj recept. 

Čítať viac
Vinárova žena
4860 Zobrazenia

Rok vo vinici - pohľad Vinárovej ženy

Môj prvý blog bol o tom, kto sme a ako sme sa dostali k vinárstvu. Druhý blog by mal logicky byť o ňom... o našom vinárstve... o Víne Zeliska. A tak si píšem... prechádzam si hlavou, čo všetko si vyžaduje od nás víno, vinohrady počas roka ... popri deťoch a iných povinnostiach. Nie je to jednoduché, ale keď si nalejeme do pohára to naše vlastné ... niet krajší pocit zadosťučinenia.

Čítať viac
Vinárova žena
2865 Zobrazenia