Čo budeme potrebovať:
- bravčová panenka
- lístkové cesto
- balenie šampiňónov
- cibuľa
- dijonská horčica
- 5 plátkov slaniny
- olivový olej
- soľ
Na omáčku: 
- cibuľa
- suché biele víno, napríklad nášRizling rýnsky
- 1 ČL trstinového cukru
- dijónska horčica
- smotana na šľahanie
- soľ
- biele korenie
POSTUP:
Na olivovom oleji si osmažíme cibuľku a pridáme na malé kúsky nakrájané šampiňóny. Osolíme a okoreníme. Keď sa hríbiky dostatočne odparia a zmenšia, sú hotové. Zmes necháme vychladnúť a rozmixujeme do hladka. (Ale nič sa nestane, ak si necháte nepomixované.)
Bravčovú panenku si necháme v celku a osolíme z každej strany. Na panvicu dáme rozohriať olivový olej a sprudka orestujeme panenku z každej strany. Keď je mäsko zvrchu opečené, vytiahneme ho na tanier a rozotrieme po celom obvode tenkú vrstvu dijónskej horčice.
Rozložíme si plát lístkového cesta. Rozotrieme do stredu pripravené hríbiky. Na to položíme plátky slaninky, ktorú môžeme už vopred osmažiť, ak ju chceme chrumkavú. Navrch položíme panenku. A na záver to celé zabalíme do cesta a lá bábätko do perinky. Mäso nesmie nikde vykúkať.  Spojom položíme smerom na dol. Uložíme na papier na pečenie a na plech. Ak máme odrezky z cesta, môžeme z nich spraviť lístočky, vlnky, či inú ozdobu wellingtonu. 
Vrch potrieme vajíčkom. Dáme piecť na 180 stupňov na cca 25-30 minút, skrátka kým wellington nebude krásne do zlatohneda.
Kým sa pečie, pripravíme si omáčku. 
Na olivovom oleji si speníme na plátky nakrájanú cibuľu. Pridáme lyžičku cukru a necháme rozpustiť. Keď je cibuľa viditeľne osmahnutá a skaramelizovaná, pridáme lyžičku sójovej omáčky. Premiešame. 
Pridáme deci bieleho vína. Všetko musí riadne bublotať na najsilnejšom ohni. Teraz pridajte 2 PL dijónskej horčice. Horčicu zamiešame a ako posledné prilejeme celú smotanu. Premiešame a redukujeme. Zmes je dobre odparená, keď potiahneme vareškou a tekutina ostane chvíľu oddelená. Osolíme, okoreníme. Ochutnáme. Omáčku podľa potreby ešte dochutíme. AK ju chceme štipľavejšiu, pridáme trochu dijónskej.
Na záver omáčku dohladka vymixujeme. 
A môžeme podávať Wellington. Nakrájame mäsko na hrubšie plátky. Pridáme prílohu a polejeme omáčkou. Nezabudnite si do pohára naliať z toho rizlingu, ktorý skvele pasuje k tomuto jedlu.
Dobrú chuť!

Komentáre (0)

V tejto chvíli bez komentárov