MAREC A RISOTTO BIANCO

Čo budeme potrebovať:

-            -1,5 hrnčeka kvalitnej ryže ( používam ARBORIO)

-            -Cibuľa

-            -strúčik cesnaku

-            -1,5 dcl bieleho vína Rizling vlašský 2022

-            -1,5 litra slepačieho horúceho vývaru (alebo vriacej vody)

-            -Maslo

-            -Olivový olej

-            -3Pl strúhaného parmezánu

-            -Soľ

-            -Čerstvo zomleté čierne korenie

Toto množstvo mám pre našu veľkú rodinu. Čiže ak je vás doma menej, alebo nečakáte návštevu, stačí vám jedna šálka ryže a vývaru len liter.

POSTUP

Pripravíme si väčší hrniec, v ktorom sa nám bude dobre miešať a voda sa bude môcť dobre odparovať. Ja som použila na toto množstvo 5 litrový hrniec.

Dáme si rozohriať olivový olej a hrudku masla v hrnci. Zatiaľ na drobno nakrájame polovicu cibule a strúčik cesnaku nakrájame na plátky. Cibuľu a cesnak pridáme na rozpálený olej. Keď je dobre orestovaná, pridáme prepláchnutú ryžu. Sprudka restujeme, aby sa obalila tukom. Osolíme, okoreníme. Pridáme biele víno a stále na silnom plameni restujeme. Miešame a čakáme, kým ryža celé víno „vypije“. Trvá to len pár minút. Keď sa začína ryža lepiť na dno, prichádza moment pravidelného podlievania a varenia na miernom plameni. Vývar prilejeme tesne nad ryžu, pomiešame a necháme bublotať. Ryžu pravidelne premiešavame, aby sa neprilepila o dno hrnca. Tekutina sa bude veľmi rýchlo do ryže vstrebávať. Keď počujeme a vidíme, že ryža syčí a vysychá, opäť ju podlejeme vývarom. Toto opakujeme 4-5x. Nedá sa presne určiť, koľkokrát, nakoľko každému sa uleje vývaru trochu inak. Keď vídíme, že ryža zdvojnásobila svoj objem, je tu ten čas, aby sme ju ochutnali. Ak je tvrdkavá, ešte podlejeme vývarom a necháme ďalej vsiaknuť. Ak je už správne uvarená, vypíname plameň. Dôležité je, aby sme nenechali zájsť ryžu až do rozvarenia, lebo sa celé rizoto zlepí a to nechceme.

Pridáme do uvareného rizota opäť hrudku masla – je to cca 1PL masla a všetok nastrúhaný parmezán. Premiešame, ochutnáme. Podľa potreby ochutíme.  Pri servírovaní na vrch vždy pridáme kôpku strúhaného parmezánu.

TIP odo mňa: toto nebude tip úplne podľa tradičného receptu, ale správna gazdiná sa vždy musí vynájsť a tak to robím aj ja pri varení rizota. Priznám sa, že bujón nekupujem a asi len raz sa mi podarilo variť rizoto, keď som mala práve uvarený vývar. Preto podlievam toto rizota vždy len vriacou vodou. Chutí aj tak úplne skvelo. Takže ak aj vy práve nemáte vývar, ale chuť na rizoto máte, použite vriacu vodu.

Chute krémového rizota

 A teraz prejdime k tomu podstatému ... vyšperkovanie rizota!

Risotto bianco je základné jedlo, ktoré určite stojí za to, aby ste ho ešte trošku okrášlili. Nápadov je na mraky, tak si vymenujme aspoň pár.

Môj recept som vám pripravila so šampiňónmi a špenátom.

Na olivovom oleji som sprudka osmažila druhú polku cibule. Pridala som na štvrťky nakrájané šampiňóny – 250g. Smažila som, pokiaľ sa krásne do hneda neopiekli. Osolila som, okorenila a na záver pridala celú vaničku špenátu. Ten sa uvarí do pár sekúnd. Celé som to primiešala do rizota a je hotovo.

Iné alternatívy:

-         CVIKLOVÉ

Uvarenú cviklu pomixujeme na hladko. Pridáme do rizota. Môžeme pridať opečené píniové oriešky. Pokvapkáme citrónom. Nezabudnúť parmezán.

-         HRÁŠKOVÉ

Uvaríme hrášok. Na panvicu dáme hrudku masla, orestujeme plátky cesnaku, pridáme uvarený hrášok. Len zrýchla premiešame a pridáme do rizota. Na panvici ešte orestujeme sprudka plátky prosciutta a primiešame taktiež do rizota. Neazabudnúť ten parmezán pri servírovaní!

-         TEKVICOVÉ

Hokaido nakrájame na malé kocky. Na panvici osmahneme na olivovom oleji šalotku a cesnak. Pridáme kocky tekvice. Chvíľu opekáme. Pridáme soľ a korenie. Podlejeme troškou vody a prikryté necháme podusiť, kým tekvica nie je mäkká. Je to cca 10 minút. Hotové pridáme do rizota. Ak chceme krémovejšiu konzistenciu, polovicu môžeme mixnúť a tak pridať do rizota. A určite parmezán!

-         ŠPARGĽOVÉ

Uvaríme si špargľu. Na panvicu dáme hrudku masla. Orestujeme šalotku. Pridáme na kúsky nakrájanú uvarenú špargľu a orestujeme. Môžeme pridať opäť aj uvarený hrášok a na záver opečenú slaninku. Všetko primiešame do rizota. A veď viete ... nezbudnite tam džubnúť PARMEZÁN!

Fantázii sa medze nekladú... Pokiaľ ide o rizoto. Fungujem na princípe- čo dom dal a čo treba spotrebovať. Buďte kreatívni, kombinujte a uvidíte, že vyčarujete parádne risotto ako z talianskej reštaurácie. Samozrejme, najklasickejšie sú varianty s mäskom ... a môžete keď tak pridať aj tú kukuricu a mrkvu.

Komentáre (0)

V tejto chvíli bez komentárov