Január a Lasagne á la Bolognese

 Prečo vám chcem predstaviť tento recept ako prvý v Novom roku?

Viaže sa k nemu smiešny príbeh a veľká dávka sentimentu. Lasagne á la Bolognese bolo prvé jedlo, ktoré som uvarila ako pani mladomanželka Zelisková. Moje zručnosti s varením boli toho času veľmi chabé. Keďže v kuchyni bolo všetko nové, vrátane ostrých nožov, rovno pri krájaní cibule som si dorezala prst. A tak som utekala k maminke a posťažovala sa jej, ako mi to nejde. Domov som sa vrátila odhodlaná, že to zvládnem. A zvládla! Odvtedy patrí toto jedlo medzi naše najobľúbenejšie.

V mojom recepte nenájdete bešamelovú časť. Ja viem, v origináli by nemala chýbať, ale celá rodina sme sa zhodli, že nám bešamel robí toto jedlo ťažkým na trávenie.

Čo budeme potrebovať:

-        cestoviny Lasagne

-        500g mleté hovädzie mäso

-        3 PL olivového oleja

-        hrudka masla – cca 30g

-        väčšia červená cibuľa

-        2 mrkvy

-        1 petržlen

-        kúsok zeleru ( cca 50- 70g)

-        deci bieleho suchého vína, napríklad náš Veltlín zelený

-        veľký 7dcl pohár paradajkovej omáčky alebo
2 konzervy pomodoro

-        2 bobkové listy

-        sušené talianske bylinky

-        soľ

-        50ml mlieka

-        čerstvá bazalka

-        2 mozzarelly

-        veľká hrsť nastrúhaného parmezánu

POSTUP:

Pripravte si široký hrniec, v ktorom sa vám bude dobre smažiť a dusiť. Dajte do neho maslo a olivový olej.

Na doske si nadrobno nakrájajte červenú cibuľu, nastrúhajte natenko všetku koreňovú zeleninu. Rozohrejte maslo s olejom a pridajte najprv cibuľu. Po minútke miešania pridajte nastrúhanú mrkvu, petržlen
aj zeler. Všetko sprudka smažte a pravidelne miešajte. Keď je zeleninová zmes poriadne osmahnutá, pridajte mleté mäso. Hovädzie by nemalo byť veľmi tučné, aby v lazaniach neplávala mastnota ako v guláši. Preto si vždy pozrite aj zloženie mletého mäsa. Občas je tam primiešané bravčové, práve to je tlstejšie. Ideálne je nechať si v mäsiarstve čerstvo pomlieť kúsok hovädzinky, ktorý si sami vyberiete.

Opäť sprudka miešajte. Cieľom je, aby sa mäso poriadne zatiahlo, čiže
z ružového sa zmení na hnedé. Ak sa vám mäso začalo predčasne dusiť
a pustilo šťavu, nezvolili ste si dostatočne široký hrniec, alebo ste smažili na slabšom stupni ohrevu. Nabudúce na to  myslite a dopadne to lepšie. J Keď je mäso zatiahnuté, prilejte deci vína. Nikdy nepoužívajte na varenie víno, ktoré je už dlho otvorené, alebo je nejakým spôsobom pokazené.

Keď začne zmes riadne bublotať, pridajte paradajkovú omáčku. Do prázdneho pohára/konzervy nalejte ešte deci vody a vypláchnite okraje. Vylejte do hrnca. Každá ďalšia kvapka tekutiny sa v lazaniach zíde, keďže cestoviny si pri pečení vtiahnu tekutinu do seba.

Poznámka: Ak nemáte poctivú domácu omáčku a vo vašom okolí sa ani nenachádza taliansky obchod s kvalitnou passatou či pomodoro, mám pre vás TIP. Hľadajte v drogérii DM. Majú veľmi dobré paradajkové šťavy.

Celý obsah hrnca dobre premiešajte. Pridajte bobkové listy, posypte sušenými bylinkami a pod pokrievkou nechajte zovrieť. Keď omáčka vrie, stíšte plameň/ohrev a pod pokrievkou duste polhodinu. Počas tejto doby aspoň 3x premiešajte, aby sa omáčka odspodu nepripálila. Po polhodine pridajte nadrobno nakrájanú bazalku, soľ a pomiešajte. Ochutnajte. Úplne na záver pridajte 50 ml mlieka a pomiešajte. Mlieko celú zmes zjemní.

Omáčku trochu premiešajte tyčovým mixérom. Postačí pár sekúnd a celá bude konzistentnejšia a jemnejšia. Nemusíte to celé vymixovať dohladka, predsalen stále chceme vidieť aj kúsky mäska. Ak nemáte mixér, nevadí, pokojne tento krok vynechajte.

Pripravte si pekáč alebo jenské sklo. Na dno nalejte trochu omáčky.  Na to položte po celom povrchu cestovinu lasagne. Nemusíte ju predom variť, pri pečení v omáčke sa uvarí. A vrstvite. Omáčka( nešetrite ňou)/cestovina, až pokiaľ sa začne obsah v hrnci míňať. Nechajte si na poslednú vrstvu cestoviny ešte trocha omáčky, lebo bez nej by sa vám vrchná časť cestoviny neupiekla, ale ostala by tvrdá a spálená. Takže záver je dôležitý – vrstva cestoviny, na to posledná jemná vrstva omáčky a čerečnička na torte v podobe riadnej dávky syra. Rozložte plátky mozzarrely a posypte strúhaným parmezánom. A teraz poď ho do rúry! Na 180 stupňoch pečieme do zlata. Nemusíte prikrývať, potrebujeme, aby sa syr zvrchu zapiekol. Trvá to cca 30 minút.

HOTOVO, priatelia! Nalejte si do pohára dúšok toho suchého vína, ktorý ste použili na varenie, naložte si vrelé lasagne, hoďte na vrch bazalku a prajem úžasnú dobrú chuť.

Komentáre (0)

V tejto chvíli bez komentárov