Daniel na veltlínskom zelenom

Nie, nejde o žiadny šmakový recept na divinu. To len vo vinohradoch bojujeme so zverou, ktorá nám robí značné škody. 

V tomto článku som pred rokom spomenul, že raz napíšem o tom, čo všetko ohrozuje hrozno vo vinohradoch. No zdá sa, že moja chuť písať sa vybrala na rok do karantény. :D Ale nič sme nezmeškali, rovnaké problémy riešia vinohradníci rok čo rok. Takže na začiatok niečo o jarných patáliách. Teda o tom, s čím bojujeme práve v týchto týždňoch.

„Aká bude úroda?“ zvyknem dostávať otázky prakticky kedykoľvek v priebehu roka. Väčšinou na to odpoviem, že to zhodnotím až na jeseň, keď bude hrozno v pivnici. Úrodu, jej kvalitu i kvantitu, totiž v priebehu roka ovplyvňuje množstvo faktorov. Napríklad aj teraz na jar. Mali by sme sa tešiť, že vinič rastie ako z vody (tento rok doslova), no začíname mať hlavy v smútku. Jarné mrazy nás vďakabohu obišli. Po zime, keď sa vinič začne prebúdzať, prichádzajú húsenice Siatice oziminovej. Vyháňajúce puky vyžerú tak, že ostane len dierka. Tento rok ich nebolo málo, no nebola to ani katastrofa.

Horšie prišlo až po nich. V posledných dňoch zobrali vinohrady útokom daniele. Kapacita žalúdka tejto vysokej zveri sa podľa mňa musí blížiť k nekonečnu, lebo daniel snáď nerobí nič iné, len niečo prežúva. Ostanú po ňom len krátke stonky, ako na obrázku nižšie.

Na niektorých ťažňoch neostalo vôbec nič.

Z mladých výhonkov rastie hrozno a z hrozna je víno. Z týchto dvoch produktov vinohradníci a vinári žijú. No a škoda po danieloch vie byť poriadna. Už teraz spásli niektoré vinohrady na viac ako 60%. Tam si človek kladie otázku, čo robiť. Oplotiť každý jeden pozemok? Elektrické ohrádky pomôžu, ale daniel ich dokáže preskočiť. Oplotenie každého vinohradu jednak niečo stojí a zároveň to komplikuje aj ďalšiu prácu, napríklad na traktoroch.

Väčší pokoj ako v lese

Zver vo vinohradoch je v našich končinách žiaľ každoročný problém. Veľkú úlohu v tom podľa mňa zohráva aj množstvo neobrábaných a spustnutých vinohradov. Keď mám vedľa seba spustnutý vinohrad s vysokou trávou, zo srandy zvykneme hovoriť, že tam majú srnky a daniele spálňu a u nás kuchyňu. Takto si v pustách pokojne ležia a nič ich nevyrušuje.

Veltlín mňam, Pesecká fuj?

Ešte jedna zaujímavosť. Neviem, čím to je, ale zver si vyberá. Zrejme výhonky jednotlivých odrôd chutia rôzne. Neviem, neskúšal som. Isté je, že problém s jarným ohryzom mám ja (ale i ďalší vinohradníci) najmä vo Veltlíne alebo v Dievčom hrozne. Naopak, taká Pesecká leánka býva nedotknutá, čo som počul tak aj Alibernet.

Komentáre (0)

V tejto chvíli bez komentárov