Ročník 2021 – šprintér pred cieľovou páskou

Počas roka dostávam viackrát otázky, aký bude ročník, aká bude úroda. Vždy ich odbijem konštatovaním, že je skoro čokoľvek hodnotiť. Nie že by som nemal chuť sa o tom baviť, ale naozaj cítim príliš veľký rešpekt k všetkému, čo ovplyvňuje kvalitu a kvantitu. Nakoniec, tento rok sa to potvrdilo hneď viackrát. Najviac azda na Rizlingu vlašskom, kde som očakával na začiatku sezóny úrodu približne osem ton. Lenže vinič menej nasadil (bolo menej strapcov hrozna ako obvykle, možno aj o polovicu) a v čase oberačiek sa do vinohradu pustili divé svine. A pustili sa doňho fakt ako divé, lebo summa summarum, obrali sme ani nie tri tony.

Rizling vlašský divým sviniam tento rok chutil.

Ale nie o tom som chcel. Hrozno je už v pivnici, už je z neho aj mladé víno, tak skúsim trošku zhodnotiť tento ročník mojimi očami a predstaviť vám, čo priniesol do pivnice.

Ako sme sa až do septembra mýlili

Už na jar viete vo vinohrade odhadnúť, kedy približne by mohli byť oberačky podľa toho, ako vinič kvitne. Tento rok bol oproti predchádzajúcim oneskorený a tak sme si medzi sebou hovorili, že oberať budeme neskôr o dva až tri týždne. Táto predstava sa tiahla až do leta. V auguste som spozornel a keď mi niekto povedal: „Tento rok je to posunuté,“ nebol som si tým istý. Nástup oberačiek bol klasický. Vždy ideme plus mínus v rovnakom poradí s menšími obmenami podľa aktuálnych parametrov vo vinohradoch. Priebežne si kontrolujem odrody, ktoré v danom čase môžu byť pripravené. Začíname skorými – prvé býva Dievčie hrozno a Müller Thurgau. Čiže na začiatku oberačiek nekontrolujem parametre napríklad Rizlingu rýnskeho, lebo viem, že ten dozrieva neskôr a jeho čas príde najskôr ku koncu septembra. Začali sme teda Müllerom a Dievčím. Obe odrody oberáme v rovnaký deň a spracúvame ich spolu. No a tu sa dostávame k parametrom a k spomínanému očakávanému oneskoreniu. Dievčie a Müller sme oberali 7. septembra, presne na deň ako i rok predtým. Cukornatosti?

Dievčie hrozno 2021 – 20,5°NM

Dievčie hrozno 2020 – 18°NM

Müller 2021 – 20°NM

Müller 2020 – 19,5°NM

Žiadne oneskorenie oberačiek o dva či tri týždne. Vinič to v závere leta doslova došprintoval a v rovnaký deň boli cukornatosti vyššie ako rok predtým. Otáznik visel nad ostatnými odrodami, lebo napríklad Veltlín fakt vyzeral (ešte aj na začiatku septembra), že sa bude oberať neskôr. Ale v druhý septembrový týždeň začali všetky odrody dozrievať neskutočným tempom. Obzvlášť ten Veltlín som chcel obrať pri cukornatosti maximálne 21°NM, čo by plus mínus kopírovalo predchádzajúci ročník. Lenže, ani netuším kedy a jeho cukornatosť vystrelila na 22,5. A to sme ho oberali o päť dní skôr ako v 2020tom. Nie že to vinič dobehol, on to nakoniec ešte aj predbehol...

Vinohrad na jar.

Výsledok, alebo čo je teda v pivnici

Pozerať sa na ročník vo vinohrade treba vždy s ohľadom na konečný výsledok. To je v podstate to, čo nás všetkých zaujíma. Aké bude víno z daného roka. U nás môžem povedať, že do pivnice putovala veľmi pekná, zdravá surovina zo všetkých odrôd.

Vinár by mal mať s vínom vždy nejaký zámer, čo chce dosiahnuť. Chcem mať nakoniec suché víno alebo so zbytkovým cukrom? Nižší alkohol alebo vyšší? Plánu potom treba podriadiť oberačky. Sledovať cukornatosť s kyselinami a snažiť sa vystihnúť správny moment. Inými slovami, ak chcete mať polosladký Sauvignon, nemôžete ho oberať pri cukornatosti 19°, lebo cukrov aj na dostatočný alkohol, aj na zostatkový cukor vo víne stačiť nebude. Alebo naopak, ak chcete ľahšie suché víno s alkoholom okolo 12%, nemôžete nechať hrozno vyskočiť na cukornatosť 23°. Pri prekvasení do sucha by totiž alkohol dosahoval takmer 14%.  

Keď to zhodnotím z tohto pohľadu, plány, ktoré som mal, sa celkom darilo naplniť. Parametrami sa jednotlivé odrody podobali na ročník 2020, ktorý osobne hodnotím ako veľmi vydarený, dokonca ho ešte predčili.  Väčší rozdiel bude oproti minulému roku práve v spomínanom Veltlíne. Keďže vystrelil do vyššej cukornatosti, bude obsahovať viac alkoholu. Čo je veľmi dôležité podotknúť, aj keď malo hrozno vyššie cukornatosti, stále  si pekne držalo kyselinu.

Ako som chcel sekt a neurobil ho

No nie všetko sa podarilo podľa predstáv. Tento rok som plánoval a strašne sa na to aj tešil, urobiť sekt tradičnou metódou. Pripíjať si na Nový rok (nie tento, lebo proces výroby trvá dlhšie), to by bolo krásne... Ibaže príroda bola proti. Presne ako som písal vyššie – pri istom zámere vinára musí mať hrozno pri zbere isté parametre. Hrozno na sekt som potreboval obrať pri nižšej cukornatosti. Žiaľ, dlho bola príliš nízka a zrazu vystrelila tak, že som to jednoducho nestihol. Takže krásny plán odkladám do ďalšieho ročníka!

Hrozno dozrelo veľmi rýchlo...

Novinky v pivnici

Vína 2021 sa ukazujú pekne, veľmi sa mi pozdáva napríklad rosé Emília (Vavrinec a Frankovka). To má však ešte čas, kým sa dostane do fliaš, rovnako i Rizlingy, Chardonnay či Veltlín.

Nafľašovali sme zatiaľ tri odrody, z toho dve sme v ponuke v predchádzajúcich rokoch nemali. Prvou je Muškát moravský – suché biele vínko s peknou muškátovou aromatikou. Druhou novinkou je Marína rosé. Tak som si v tomto roku povedal, že spojenie Frankovky s Merlotom v našej červenej Maríne je tak brutálne, že skúsim aj rosé verziu. V polosladkom prevedení, keďže viem, že polosladká Frankovka, pokiaľ sme ju mali v ponuke, vám fakt chutila. Čiže Marína v ružovom šate, so zbytkovým cukrom 30g/l. Ak patríte k tým, ktorí mali v obľube našu polosladkú Frankovku rosé, toto ozaj potrebujete skúsiť. :D

Posledným z trojice nafľašovaných je Sémillon & Sauvignon. Ako i minulý ročník, tiež polosladký. A veľmi vydarený.  

Toľko v skratke k aktuálnemu ročníku. Najlepšie však bude, keď si naň urobíte sami názor a ochutnáte, čo sme pre vás pripravili.

Komentáre (0)

V tejto chvíli bez komentárov